przygotowanie kawy z ekspresu

Nie każdy ma świadomość, że w ekspresie do kawy również gromadzi się kamień. Zazwyczaj oczyszczamy jedynie AGD do łazienki, czyli pralkę, czy też suszarkę. Zapominamy o sprzętach użytkowanych w kuchni. Warto wiedzieć, że nadmiar kamienia może doprowadzić nawet do trwałego uszkodzenia urządzenia. W takiej sytuacji będzie ono nadawało się jedynie do wymiany. Na szczęście można uniknąć niepotrzebnego wydatku.

Systematyczne odkamienianie sprzętu

Ekspres to dla wielu osób niezbędny sprzęt AGD. Istotne jest to, aby odkamieniać go systematycznie. W ten sposób można zniwelować ryzyko przedwczesnej awarii. Oczywiście nie ma konieczności czyszczenia go raz na kilka dni. Wystarczy robić to raz na dwa-trzy miesiące.

Należy pamiętać, że kamień pogarsza smak kawy. Woda nie jest maksymalnie podgrzana, gdyż osadza się on na ściankach bojlera. Ponadto w przygotowanej kawie można zauważyć białe płatki, czyli oderwany kamień. Ponadto może on wejść w reakcję chemiczną z innymi minerałami. Wszystko to negatywnie wpływa na walory smakowe gorącego napoju.

Ocet

Proces odkamieniania ekspresu do kawy można przeprowadzić za pomocą roztworu wody i octu. Jest to świetna opcja dla tych, którzy pragną zaoszczędzić czas oraz pieniądze. Pierwszym krokiem jest przeczyszczenie pojemnika na kawę oraz filtru. Następnie wykonujemy roztwór – 2/3 wody oraz 1/3 octu. Wlewamy go do pojemnika, a następnie uruchamiamy urządzenie (tak, jak podczas przygotowywania kawy). Mieszanki nie wylewamy od razu. Pozostawiamy ją w pojemniku przez około 15-20 minut.

Ocet może pozostawiać nieprzyjemny zapach. Z tego względu po wylaniu roztworu należy wlać do pojemnika zwykłą wodę i włączyć urządzenie. Proces ten można powtórzyć kilkakrotnie. Na koniec należy dokładnie umyć filtr oraz pojemnik na kawę.

Soda oczyszczona

Odkamienianie za pomocą sody oczyszczonej przebiega bardzo podobnie. W tym przypadku do 1l wody należy wsypać około 1/4 szklanki sody. Mieszanka będzie gotowa, gdy proszek całkowicie się rozpuści. Roztwór wlewamy do pojemnika na kawę, a następnie uruchamiamy ekspres.

Czyszczenie urządzenia przebiega podobnie, jak w poprzednim przypadku. Można tutaj wykorzystać np. szczoteczkę do zębów, gdyż za jej pomocą można wyczyścić nawet najmniejsze zakamarki.

Kwasek cytrynowy

Kwasek cytrynowy z pewnością posiada w domu większość osób. Przygotowujemy roztwór z wody i kwasku cytrynowego. Po wstępnym oczyszczeniu wlewamy go do pojemnika na kawę. Uruchamiamy ekspres, a po przygotowaniu „kawy” pozostawiamy mieszankę na około 15 minut.

Wlewamy wodę do pojemnika i ponownie włączamy urządzenie. Sprzęt AGD musi być dokładnie oczyszczony przed użyciem. Na koniec warto wyczyścić również filtr.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *