
Płyty gazowe to wciąż popularne i chętnie wybierane sprzęty AGD do kuchni. Cenione są przede wszystkim za możliwość gotowania na prawdziwym ogniu, lepszy smak potraw, a także niskie koszty zakupu i eksploatacji. Modele dostępne w sprzedaży łączą w sobie klasykę z eleganckim designem, dlatego dobrze wkomponują się zarówno w tradycyjne, jak i nowoczesne wnętrza. Ze względu na szeroką ofertę płyt, wybór tej jedynej nie jest łatwym zadaniem. Czym więc powinna charakteryzować się dobra płyta gazowa?
Palniki o zróżnicowanej mocy
Płyty gazowe występują w różnych rozmiarach, jednak najbardziej popularne są klasyczne modele czteropalnikowe. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, w jakich odległościach od siebie ustawione są palniki, gdyż będzie mieć to duży wpływ na komfort gotowania. Ważna jest również wielkość palników i moc, jaką dysponują. Dobra płyta gazowa powinna posiadać palniki o zróżnicowanej mocy, które umożliwią przyrządzanie rozmaitych potraw. Dobrze by było, gdyby miała również palnik WOK, cechujący się szybszą i większą mocą grzania. Taki palnik posiadają płyty gazowe marki Amica, jak choćby model PG6511WPR (Aktualnie Brak, polecamy model). Dzięki potrójnemu płomieniowi, doskonale nadaje się on do przyrządzania dużych porcji potraw, a także do dań kuchni azjatyckiej.

Stabilne ruszty
Wybierając płytę gazową, warto się bliżej przyjrzeć rusztom. Powinny być one przede wszystkim stabilne, aby utrzymywały naczynia w określonym miejscu i zapobiegały ich nieplanowanemu przesuwaniu. Obecnie producenci stosują trzy rodzaje rusztów: emaliowane, stalowe i żeliwne. Te ostatnie będą najlepszym wyborem, ponieważ żeliwo cechuje się wysoką trwałością i dużym ciężarem, dzięki czemu zapewni odpowiednią stabilność naczyniom. Ze względu na dość dużą wagę, warto postawić na ruszty dzielone, np. takie, które posiada płyta gazowa Amica PG6511BPR (Aktualnie Brak, polecamy model). Są one łatwiejsze do utrzymania w czystości, ponieważ bez problemu zmieszczą się w komorze zlewozmywaka czy zmywarce.
Funkcje bezpieczeństwa
Dobra płyta gazowa to taka, która zapewni bezpieczeństwo podczas użytkowania. Powinna posiadać zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, które w razie awarii lub zgaśnięcia płomienia, natychmiast odetnie dopływ gazu do palnika. Bezpiecznym wyborem będzie również urządzenie posiadające panel sterowania z przodu, a nie z boku. Ułatwi to sterowanie palnikami, ponieważ nie będziemy musieli manewrować ręką nad otwartym ogniem.
Łatwe czyszczenie
Dostępne na rynku płyty gazowe wykonywane są z różnych materiałów. Rodzaj wykorzystanego materiału ma wpływ nie tylko na ogólny wygląd urządzenia, ale również na jego trwałość i łatwość czyszczenia. Płyty emaliowane są stosunkowo łatwe w czyszczeniu, ale emalię można szybko uszkodzić, przez co urządzenie dużo straci na wyglądzie. Czyszczenie płyt wykończonych stalą nierdzewną również bywa problematyczne, dlatego najlepszym wyborem wydaje się płyta wykonana ze szkła, jak np. model Amica MPGCZ 6411. Jej gładka powierzchnia i ukryte palniki sprzyjają szybkiemu czyszczeniu. Ofertę płyt gazowych marki Amica możesz sprawdzić tutaj.